Ansök om att fullgöra skolplikt på annat sätt

Den här tjänsten kräver inloggning
LÄS MER

Enligt lag har alla barn som bor i Sverige skolplikt från höstterminen det år de fyller sex år. Skolplikt innebär att barnet ska gå i skola i Sverige. Om det finns mycket starka skäl kan ett barn få fullgöra sin skolplikt utanför det svenska skolsystemet. Det benämns i skollagen som ”att fullgöra skolplikt på annat sätt.

Kraven är höga för att ett barn ska få fullgöra sin skolplikt på annat sätt än i skola i Sverige. För att ansökan ska kunna beviljas krävs att följande tre kriterier är uppfyllda:

  1. att det finns synnerliga skäl,

  2. att den verksamhet som erbjuds eleven framstår som ett fullgott alternativ till den utbildning som annars står till buds enligt skollagen och

  3. att behovet av insyn i verksamheten kan tillgodoses.

Information som behövs för att ansökan kommer hanteras
En ansökan ska ha inkommit minst tre månader innan eventuell skolgång utomlands och det är vårdnadshavare som ansvarar för att ta fram det underlag som behövs för att barn- och utbildningskontoret ska kunna fatta beslut.

1. Varför ansöker du om att ditt barn ska fullgöra skolplikt på ett annat sätt?
Barn- och utbildningskontoret måste få en detaljerad beskrivning av anledningen till att ditt barns utbildning behöver förläggas på annan plats än på ordinarie skolenhet.

För att ditt barn ska få fullgöra skolplikt på annat sätt krävs synnerliga skäl. Detta innebär att det måste finnas ett mycket starkt skäl till att ditt barn inte ska ha sin skolgång i Sverige. Synnerliga skäl ska styrkas av någon annan än du/er som vårdnadshavare, exempelvis läkare, arbetsgivare eller annan utomstående funktion.

I rättspraxis konstaterats att synnerliga skäl för fullgörande av skolplikt på annat sätt inte avser exempelvis miljöombyte, att ta del av andra kulturer, att vistas med en förälder som är bosatt eller arbetar utomlands, att ta del av kultur och språk i vårdnadshavares ursprungsland eller att skapa nära relationer med släktingar i utlandet.

Barn- och utbildningskontoret utgår alltid från ditt barns behov när bedömning görs.

2. Hur kommer den alternativa skolgången för ditt barn se ut och fungera?
Barn- och utbildningskontoret måste få en beskrivning om hur den alternativa skolgången kommer se ut och fungera för att kunna bedöma om den är ett likvärdigt alternativ till den skolgång ditt barn får i svensk skola. Den alternativa skolgången ska ge ditt barn samma kunskaper som i den svenska skolan. Skolgången ska också ha samma allmänna mål med skolgången som i Sverige samt ge eleven social träning för ett vanligt liv i samhället.

3.  Vilken möjlighet har vi att få insyn i ditt barns alternativa skolgång?
Barn- och utbildningskontoret måste ges insyn i ditt barns alternativa skolgång. Därför ska du ha en plan för hur en dialog mellan den tänkta skolan i utlandet och oss kan se ut. Möjligheten till barn- och utbildningskontoret insyn ska finnas under hela perioden ditt barn har alternativ skolgång. En del skolor är vana att ha den här typen av dialog och har ibland särskilda system, ofta digitala, för att delge insyn i deras verksamhet.

Vad händer när du har skickat in ansökan?
Ansökan och intyg kommer hanteras i kommunens ärendehanteringssystem av en handläggare som kontaktar dig om det finns något som är oklart. Efter att utredning är klar tar hen, som har delegation för barn- och utbildningsnämndens räkning, ett beslut som delges dig som lämnat in ansökan. Delgivning av beslut sker via mejl om inte omständigheter kräver vanligt posthantering.

Läs mer om vad som gäller vid beslut via denna länk Utlandsvistelse och skolplikt

Följande behövs för e-tjänsten

  • E-legitimation

Du kommer att gå igenom följande steg:

Föregående Nästa